top of page

Valg av rett åre.

Som instruktør og turleder kajakk, får jeg ofte spørsmål om hvilke årer jeg både bruker og kan anbefale. Først og fremst vil jeg si at det er sikkert like mange meninger om årer som det er folk som padler. Hva som er en god og eventuelt mindre god åre, avhenger mye av preferanser, tiltenkt bruksområde og erfaringsnivå. Fysikk og eventuelle fysiske plager som skader eller lignende vil også spille inn på valget av åre.

I dette blogginnlegget vil jeg dele mine erfaringer og hva som fungerer for meg. Selv om jeg er team padler for Eian Fritid, er ikke dette et salgs-stunt opp i mot Werner, og det er heller ikke et betalt innlegg fra leverandøren. Videre har jeg tildels liten erfaring med blant annet ving- og grønnlandsårer, derfor omtaler jeg ikke disse i dette innlegget. Likevel anerkjenner jeg nytten av andre årer, og jeg har flere padlekompiser som rett og slett sverger til grønnlandsåra.

Eian fører grønnlandsårer fra Norwegian wood

Foto: Gunnar Wiik.

Når vi padler, er det padleren som er motoren, så kan vi tenke oss at åra fungerer som propellen på en båt. Det sier seg selv at åra er viktig for både kraftoverføring og fremdrift samt manøvreringsevne og utholdenhet over tid. Derfor anbefaler jeg alle som spør meg om årer å legge litt ekstra penger i en god åre.

Etter å ha padlet noen år, har jeg prøvd mange forskjellige typer årer fra ulike produsenter. Personlig har jeg, som mange andre padlere, fått en stor forkjærlighet for Werner årer. Werner leverer et stort utvalg av årer, og hver kategori kommer i forskjellige utgaver. Du kan velge i mellom langt og smalt blad, kort og bredt blad, bøyd skaft, rett skaft, hel-karbon, halv-karbon med glassfiberblad eller rene plastårer.

Selv foretrekker jeg årer med bøyd skaft (Ofte omtalt som Bentshaft eller Cranked) da dette gir meg en bedre vinkel på håndleddet under padling. Bøyd åreskaft begynte jeg med for ett par år siden etter at jeg opplevde å få betennelse i høyre håndledd ved lengre padleturer. En annen fordel med bøyd åreskaft er at jeg synes det er mye enklere å holde åren riktig og med lik avstand mellom begge bladene. Dessuten, når du har lært å kjenne åren, er det en stor fordel når du skal rulle siden du faktisk kjenner om du holder åra riktig for å få maksimal kraft når du utfører «catch» fasen i rulla.

Videre foretrekker jeg årer med langt smalt blad når jeg padler tur. Ett smalt blad «fanger» mindre vann og går således lettere i gjennom vannet. Det minsker motstanden og «slitasjen» på bl.a. skuldre. At åren fanger mindre vann betyr naturlig nok at du padler noe tregere enn et bredt åreblad, men dette kompenserer du ved å ha litt høyere padletakt.

Min favoritt åre er Werners helkarbon åre Kalliste. Joda, den koster litt, men den er verdt hver eneste krone om du ønsker deg en skikkelig god tur-åre. Jeg har hatt min nå i snart tre år, og jeg har padlet mye med den. Den er like god som ny og vil nok vare i mange år til.

Synes du Kalliste blir i det dyreste laget, har Werner en versjon med åreblad i glassfiber i stedet for karbon, Camano. Den koster noe mindre og er omtrent like god. Begge nevnte årer leveres i modeller med rett eller bøyd skaft. Det er også viktig å legge merke til at årene leveres med forskjellig tykkelse på skaftet, noe som spiller en stor rolle i forhold til om du har store eller små hender.

Til lek og moro samt brottpadling har jeg en Werner Shuna med bredt åreblad og rett skaft.

Foto: Gunnar Wiik

Uansett, min aller beste anbefaling når du skal velge en åre, er å prøve før du kjøper. Dette kan du gjøre hos Eian Fritid i Mjøndalen. Eian har over 30 års erfaring med padlesport og har et fantastisk utvalg av årer inne i butikken. Jeg kan absolutt anbefale et besøk dit for å se på utvalget og samtidig slå av en hyggelig prat med Hege og Inger Line før du prøver årer og kajakk på Drammenselva som ligger rett ved butikken.

Sjekk ut hele utvalget til Eian Fritid HER

Bildene er i fra butikken og viser noe men ikke hele utvalget av årer. Gå inn på nettbutikken til Eian Fritid for å se hele utvalget

bottom of page