top of page

Veien til en grønnere padlehverdag

I anledning at Team Eian har inngått samarbeid med Hold Norge Rent, tenkte jeg å skrive litt om hvordan vi alle kan bli mer miljøbevisste padlere. Innlegget er på ingen måte ment å være noe pekefinger, men gode tips til hva vi kan gjøre for å begrense forbruket og dermed ta vare på naturen vår

Vi som benytter naturen ofte og mye er som oftest bevisste på at vi har et ansvar om å ta vare på naturen. Vi har den tett på, ser hvor sårbar den er, og både irriterer oss og blir leie oss når vi ser eller hører forurensning, forsøpling eller uvettig bruk av naturen. Sporløs ferdsel, trå varsomt, forvaltning av allemannsretten og respekt for fugl- og dyrelivet er for oss en selvfølge, det ligger i ryggraden. Likevel er det flere andre faktorer ved friluftslivet som jeg tror vi alle kan bli mer bevisste på.

I DENNE filmen forteller Matt Skuse om hvordan du kan ferdes sporløst i naturen. Matt er en en god venn av meg og svært erfaren friluftsmann med mange års erfaring fra det britiske forsvaret. I tillegg var han faktisk instruktøren min da jeg for nå mange år siden tok Grunnkurs kajakk. Følg Matt på Instragram @matt.skuse

Selv har jeg drevet med friluftsliv mer eller mindre hele livet, og har i mange år sett på meg selv som over middels miljøbevisst. Som instruktør i padling, trening og friluftsliv kan jeg de skrevne og de uskrevne reglene for ferdsel i naturen på rams, og er bevisst på at jeg må gå foran som et godt eksempel. Etter at jeg deltok på et foredrag om friluftsliv og naturvern knyttet til utstyret vi benytter og reisene vi gjør for å oppleve naturen, møtte jeg meg selv i døra kan en si. Jeg var nok kanskje ikke så miljøbevisst som jeg trodde, om ikke tvert om, så innså jeg at jeg hadde en god vei å gå før jeg kunne kalle meg «miljøvennlig».

I dette blogg innlegget tenkte jeg å dele litt av mine tanker og tips til en «grønnere padlehverdag» knyttet til utstyret vi bruker; før vi kjøper, hvordan ta best mulig vare på det, og hva vi kan gjøre med utstyr vi ikke trenger lengre.

Tankene og tipsene er subjektive og listen er ikke uttømmende. Har du andre gode forslag, tips om hva en kan gjøre, eller kanskje er du ute og rydder eller ser forurensning som må taes tak i, del det med oss på Instagram, Story og / eller Feed. Dette gjør du ved å bruke hashtag #grønnerepadlehverdag og å tagge @eianfritid. Alle som deler tips, ideer, forslag, bilder og videoer knyttet til temaet «Grønnere padlehverdag», deltar i trekningen av å få delta på et helt spesielt arrangement vi skal gjennomføre som en del av miljøsatsingen når disse Korona-tidene er over.

7 tips til en grønnere padlehverdag knyttet til utstyret vi bruker

Joda, det er klart vi som ferdes mye ute må ha godt og riktig turutstyr for å nyte naturen til det fulleste. Men vi må ikke glemme at turutstyret vårt i seg selv er en kilde til forurensning. Selv om flere og flere leverandører følger med i timen og etter hvert tilbyr et stadig større utvalg av mer miljøvennlige produkter, brukes det både mye plast og kjemikalier i produksjon av diverse friluftsutstyr.

Mitt første tips: Bruk tid på å innhente god informasjon før du setter i gang med å anskaffe deg noe. På den måten er du forberedt på kjøpssituasjonen og du unngår å kjøpe noe du egentlig ikke trenger. Er dette riktig utstyr til ditt behov? Vil det passe? Hvordan er kvaliteten? Hvor lenge vil det vare? Har du egentlig bruk for det? Alle har vi vel gått på en smell en gang eller ti ved å kjøpe ting vi tror vi bare må ha, og så enten passer det ikke, eller så fungerte det ikke helt som vi hadde tenkt. Ved å bruke litt tid, får du en bedre oversikt om hva som finnes, og du kan ta bedre avgjørelser før du «går inni kjøpsmodus».

Det bringer meg over til mitt andre tips: Oppsøk kompetanse. Når du skal klippe deg går du vel til en frisør, når du skal fikse et hull i tanna vil du vel til en godkjent tannlege, og når du skal handle turutstyr bør du oppsøke noen som kan faget. Selv handler jeg hos Eian Fritid fordi der får jeg hjelp til å velge riktig utstyr til mitt behov og tiltenkt bruksområde. Eian har mer enn 30 års erfaring med padlesport og fører kvalitetsprodukter fra en rekke kjente leverandører. Det jeg liker aller best med å handle hos Hege og Inger Line, er at i tillegg til å få råd og veiledning fra eksperter, kan jeg ta på og prøve utstyret før jeg bestemmer meg. Den koselige og innholdsrike butikken ligger rett ved Drammenselva, noe som gjør det mulig å prøve både kajakker, årer og annet utstyr før du bestemmer deg.

Bildet av Hege og Inger Line tatt av Eikerbladet i forbindelse med 30 års jubileet.

Det fører meg til mitt tredje tips: Prøv alltid før du kjøper. Joda, det er greit å lese omtaler, tester og å lytte til «erfarne padlere», men det som fungerer for andre, trenger ikke nødvendigvis å fungere for deg. Hverken når det kommer til passform eller funksjonalitet. Jeg har selv gått på den smellen; tatt i mot velmente tips, kjøpt uten å prøve, og endt opp med å bytte til noe annet senere. Ikke fordi produktet var dårlig, på ingen måte, men fordi det rett og slett ikke passet til meg og mitt bruk. Sånt er hverken bra for lommeboka eller miljøet.

Her kan du se en video fra da jeg testet ut kajakken SKUK NDK Romany Sportive før jeg bestemte meg for å kjøpe den:

Mitt fjerde tips, har jeg «lånt» fra min bestemor: «Kjøper du billig, så kjøper du dyrt». Med det mente hun at når jeg skulle kjøpe meg noe, skulle jeg kjøpe kvalitet da det varer lengre. I lengden vil dette derfor bli rimeligere mente hun. Akkurat det tror jeg nok stemmer ganske godt, for jeg vil jo tro at de som produserer billige produkter, må hente inn kostnadene sine et sted for å kunne selge det så rimelig som de gjør. Da kan det hende at både miljøvern og kvalitet kommer i andre og tredje rekke. Nå sier jeg ikke at alt som er rimelig er dårlig, ei heller at alt som er dyrt er bra. Tipset må se i sammenheng med alle andre tipsene i dette innlegget. Dessuten er det ikke alle som nødvendigvis trenger kajakk, åre og annet utstyr i ypperste kvalitet til den bruken de bruker det til. Visdomsordet «En god hammer gjør deg ikke nødvendigvis til en god snekker, men en god snekker vil alltid ha en god hammer» passer da kanskje fint som en avslutning på dette tipset.

Femte tips: Bruk alle sansene dine når du handler, også mangefølelsen. Joda, det er behagelig å handle på nett, en kan sitte hjemme i stua å bestille, og så leveres det på døra noen dager etter. Jeg gjør selv dette, når jeg er helt sikker på hva jeg skal ha. Likevel foretrekker jeg å handle i en fysisk butikk, da det gir meg helt andre muligheter til å bruke sansene mine. Det å se, kjenne, føle, og å høre hvordan produktet er, kan si deg mye om både kvalitet og ikke minst om det passer til deg. Nest best, om du ikke har mulighet til å oppsøke en fysisk butikk, ring og få svar på de spørsmålene du har. Du hører fort om den du prater med kan faget sitt, eller om han / hun bare er ansatt for å selge.

Sjette tips: Tenk deg om, vær nøye og kritisk når du er i en kjøpssituasjon. Husk at annonser med stor blinkende skrift som flasher i mot deg med «SISTE MULIGHET», «KUN I DAG» og «FØR kr. XXX, NÅ kr. XXX» først og fremst er der for å få deg til å bruke penger, ikke nødvendigvis for å spare penger. Og hvor mye har du egentlig spart om du kjøper noe som du egentlig ikke trenger eller som ikke helt passer til deg og ditt behov, bare for de det var billig? Husk at selv om du tilbys både gratis levering og retur, skal det faktisk fraktes både frem og tilbake med de miljøutfordringene som det innebærer. Enda verre er det om du bare lar utstyr ligge og «rotne», og aller verst er det om du velger å kaste det i søpla.

Det bringer meg over til mitt sjette tips: Gjenbruk. Vi må komme oss bort i fra bruk og kast, derfor må vi bli flinkere til å omsette utstyret som vi ikke bruker lengre. På mine mange padleturer ser jeg ofte både kajakker og kanoer som bare ligger der, mosegrodd, falmet av sola og skriker etter å bli tatt vare på. Det ligger også helt sikkert tonnevis med tur- og friluftsutstyr i skap, på kott og boder som fremstår som nytt eller i hvert fall godt brukbart. Om du ikke trenger det du har lengre, hvorfor ikke la noen andre få glede av det? Tjenester som finn.no med flere, er perfekte steder hvor vi kan kvitte oss med turutstyr som vi ikke trenger, bruker eller har vokst i fra. Enten vi selger det eller gir det bort, er det bra for oss, de som overtar det, og ikke minst for miljøet. Skulle du likevel være nødt til å kaste utstyr, sørg for å sortere det riktig. Ikke glem at noe av utstyret vi bruker er spesialavfall.

Mitt syvende og siste tips for denne gangen, er vask og vedlikehold. Ved å ta vare på utstyret, varer det lengre. Følg derfor vedlikeholdsrådene som følger med produktene. Er du usikker, søk hjelp hos eksperter. Padler du i saltvann, må du huske å skylle alt utstyret etter hver tur. Hvis ikke vil de tørre saltkornene skjære seg inn og ødelegge utstyret ditt. Dessuten vil metall og aluminium ruste / forvitre om det ikke skylles og vedlikeholdes. Smør derfor inn metall og aluminium med for eksempel fett som vaselin eller lignende.

Under Bølgefestivalen var det enkelt å vaske utstyr med dette karet fra Redningsselskapet.

En lekk tørrdrakt er ikke nødvendigvis utslitt, det kan være så enkelt som at en mansjett er sprukket, eller at du har fått et hull i drakten. Det meste av utstyr lar seg reparere, enten du gjør det selv eller ved å levere det inn for service / reparasjon.

Til slutt minner jeg om at vi ønsker å motta tips og forslag til hvordan vi alle kan bli «grønnere padlere». Dette gjør du ved å bruke #grønnerepadlehverdag og å tagge @eianfritid på Instagram. Alle som deler tips, ideer, forslag, bilder og videoer knyttet til temaet Grønnere padlehverdag, deltar i trekningen av å få delta på et helt spesielt arrangement vi skal gjennomføre som en del av miljøsatsingen når disse Korona-tidene er over.

Følg meg på Instagram, her legger jeg ut bilder og filmer om padling, friluftsliv og en aktiv livsstil: @force_fitness_norway

Vi ses på vannet

Utstyr brukt på bildet over (Trykk på navn for mer informasjon):

bottom of page