top of page

Brott og Bølgekurs i Gurvika

Bølgefestivalen er for mange padlere årets største høydepunkt. I 2019 deltok det hele 215 padlere, og i år var det over 250 forhåndspåmeldte deltakere. Dessverre, på grunn av situasjonen rundt den pågående pandemien, valgte vi å avlyse årets Bølgefestival da det hverken ville ha vært forsvarlig eller i henhold til sentrale føringer fra myndighetene å gjennomføre festivalen.

Bildet er i fra bølgefestivalen 2019.

Siden datoen allerede var satt og avholdt, og vår gode samarbeidspartner Stiftelsen Gurvika allerede hadde reservert området, tenkte vi i Team Eian at selv om det ikke ble Bølgefestival i storstilt skala, så måte vi i hvert fall finne på noe denne helgen. Derfor bestemte vi oss for å gjennomføre et teknikkurs og et grunnkurs i Brott- og bølgepadling.

Teknikkurset ble holdt av Hege. Her deltok det 8 håpefulle padlere fra hele østlandet. I tillegg til de 8 deltakerne, hadde Hege med seg en på hospitering og to som ønsket å observere.

Gruppebilde Teknikkurs

På brott- og bølgekurset hadde jeg og Jon Fredrik med oss 10 deltakere og en hospitant.

Fornøyde deltakere etter endt kurs. Foto: Svein Sætre

Kurset som jeg har valgt å kalle «Grunnkurs i brott- og bølgekurset», varer i to dager og er delvis bygd på de to separate kursene Brott 1 og Brott 2. Det at det er definert som et grunnkurs, betyr at de som deltar, ikke trenger å ha tidligere erfaring fra denne formen for padling når de melder seg på. Likevel er det en stor fordel om du har padlet en del, gjerne i bølger, er trygg i vannet og at du er stødig på både egen- og kameratredning.

Et velt eller to må en regne med når en deltar på et brott- og bølgekurs. Her gjør Fekken seg klar til å rulle opp etter å ha veltet. Foto: Anne Stålegård

Jeg liker å starte disse kursene med en teoridel på land hvor vi blant annet tar en grundig presentasjon av deltakerne hvor vi blant annet ønsker å vite litt om motivasjonen for å melde seg på kurset samt hvilke mål og forventninger de har. På den måten får vi mulighet til å tilpasse kurset ut i fra hva majoriteten av deltakerne har som prioriterte læringsmål. Videre bruker vi tid på å kartlegge den enkeltes padleerfaring, hvor trygge de er på redninger og om de behersker «rulla». Dette gir oss som instruktører en god pekepinn på nivået, og således kan vi tilpasse aktivitetene ut i fra det generelle nivået.

Undertegnede gjør seg klar til å starte kurset. Foto: Hege Eian

Mitt generelle mål med dette kurset, er å gi deltakerne kunnskap og ferdigheter slik at de kan delta på organisert brottpadling. Fokuset på kurset er sikker brottpadling, og for å komme dit, må elevene ha kunnskap om prinsipper for risikovurdering, vurdering av brott, bølger, forhold og farvann, samt gruppedynamikk, faremomenter og ikke minst organisering av trygge lekeområder.

Printscreen fra innholdet i teoridelen

Ved å forklare og visualisere med bruk av skisser, bilder og film i forkant, vil behovet for forklaring og demonstrasjon ute på vannet bli langt enklere enn om vi hadde startet kurset på vannet.

Etter teoridelen tok vi en kort økt på land hvor vi pratet om taue og kasteline, diverse måter å taue på, og hva slags utstyr en bør ha med seg i gruppa ved brottpadling. Deretter var det tid for lunsj og klargjøring til å komme seg ut på vannet.

I forkant av helgen hadde det vært en god del vind, så lørdagen startet med svært gode forhold med tanke på brottpadling. Vi fikk store flotte dønninger inn fra sør sør/vest, uten at det var alt for mye vind.

Trening i rolige men dynamiske forhold bilde 1, her venter deltakerne på bølgen. Foto: Anne Stålegård

Første delen av dag en besto i å gjøre seg kjent med bølgenes bevegelser, lese forholdene og trene på balanse og støttetak ved behov. Ved å begynne på en mildt måte, bygget vi både mestringsfølelse og tro på egne ferdigheter. Tilbakemeldingene i fra deltakerne var at dette var noe som kom godt med senere på dagen.

Trening i rolige men dynamiske forhold bilde 2, her de samme deltakerne på bølgetoppen Foto: Anne Stålegård

Noen ganger går det ikke helt som planlagt og denne deltakeren har strandet på skjæret. Da er det bare en ting å gjøre, vente på neste bølge som er stor nok til å ta deg med ned igjen. Foto: Anne Stålegård

Andre øvelse var å time bølgene slik at det ble mulig å padle over en stein i vannet. For å gjøre denne øvelsen, satte vi opp en rulleringsplan med kø og dedikerte sikrere i tilfelle noen skulle velte. Foto: Anne Stålegård

Ved å løfte åra opp i luften, signaliserer jeg at brottet er klart til nestemann. Foto: Anne Stålegård

Etter den rolige tilvenningen, var det på tide å øke vanskelighetsgraden noen hakk. På disse bildene leker deltakerne ved en rett fjellvegg hvor forholdene er på en slik måte at bølgene kommer inn langs fjellet før de plutselig slår ut og lager en brytende bølge med mye lyd og skummende vann. Veldig intenst og skummelt for den uerfarne, men brottets beskaffenhet og bølgens bevegelse ut fra fjellet uten andre hindringer i bakgrunnen gjør dette brottet til en trygg lekeplass.

Deltakeren gjør seg klar til å møte bølgen som nå bygger seg opp og straks vil komme ut fra fjellveggen. Foto: Anne Stålegård

Den reflekterende bølgen treffer deltakerens kajakk i stor fart. Foto: Anne Stålegård

Etter en pause på land for å fylle på reservene, fikk alle som ønsket prøve seg på en real «Sea Launch». Foto: Anne Stålegård

Dag 2 av kurset ble i hovedsak brukt til hendelseshåndtering, ilandstigning på vanskelig sted, tauing og redninger i brott.

Synes du dette høres spennende ut? Har du lyst til å lære mer om brott- og bølgepadling? Vi kommer til å kjøre mange Brott og Bølge kurs i 2021. Klikk HER for full oversikt. Disse kursene er populære, så lurt å være tidlig ute.

Her kan du se en kort film i fra kurset:

Her er en tilbakemelding fra en kursdeltager:

"Jeg deltok på brottpadlingskurs med Svein Sætre og det var en udelt positiv opplevelse. Selv om både bølger og skjær først var fryktinngytende, fikk vi så grundig og god opplæring at utbyttet ble stort. Sjelden har jeg gått så fort fra skrekk, til skrekkblandet fryd og mestring i løpet av et kurs. Svein er en profesjonell instruktør og god lærer, som evner å se deltakerne og gi riktig tilbakemelding på rett tid. Kurset i brottpadling gjorde at jeg både lærte mye om bølger og fikk utvidet komfortsonen mange hakk. Det er erfaringer og kunnskap som er gull verdt å ta med seg videre. Anbefales!" Jørgen Moltubak - Aktivitetsleder NPF - https://www.jorgenmoltubak.no

Vi ses på vannet

bottom of page