top of page

Hvordan velge rett kajakk?

Dette er det skrevet masse om på nett, men enda kan det være lett å gå i fellen som nybegynner.

Spesielt om man er fersk padler å skal gå til innkjøp. Hadde egentlig ikke tenkt å skrive et innlegg om dette, for som sagt finnes det utrolig mange innlegg på nett om akkurat dette tema.

Det som overrasker meg er hvor mange deltagere som kommer på kurs som har feil kajakk. Dette er ikke noe som bare skjer hos meg, når jeg snakker med andre instruktører så er dette et problem som går igjen.

Som instruktør har man et ansvar for å fremme sikker padling, vi skal motivere og hjelpe slik at man ikke padler på seg skader her og der. For det er fort gjort om man setter avgårde uten mål og mening. (Selvom man kanskje tror at det bare er å sette seg i kajakken å bevege åra, så er det altså ikke det :) )

MEN jeg mener at som butikkeier/medarbeider har man et like stort ansvar som en instrukør å fremme akkurat de samme tingene som nevnt over, eller er det noe jeg har bomma HELT på?

Er det bare å pumpe ut kajakker som gjelder? Samme om den passer, kunden sa hun/han ville ha den beste kajakken, så da solgte jeg den beste (les dyreste)

Eller han/hun var jo nybegynner, så de har jo ikke peiling. Trengte å bli kvitt noene kajakker så da lurte jeg de til å kjøpe en kajakk som ikke passet OVERHODE! Men månedens beste selger og en flaske vin fikk jeg!

Man må ta en skjerpings. Den beste kajakken for deg er ikke sikkert er den beste for naboen. Kommer helt ann på hva man skal bruke kajakken til, dette var noe av det første jeg lærte av mamma og pappa når jeg startet å jobbe på Eian Fritid i helger og skoleferier. Finn ut av hvilket behov kunden har, hva skal de bruke den til.

Å til alle dere ferske som ønsker å komme igang, ikke kjøp første og beste kajakken. Finn ut av hva du trenger før du kjøper. Gjør noen erfaringer. Det hjelper nemlig oss som forhandlere også til å kunne hjelpe deg til å finne drømmekajakken, slik at du blir motivert til å fortsette i mange år til!

Pappa har skrevet dette for noen år tilbake om valg, å han hadde mange gode råd om valg av rett kajakk:

Det å velge kajakk er ikke lett. For mange vil møtet med en forhandler fortone seg som et mareritt, med mye informasjon og mange impulser på en gang. For det er like mange meninger om kajakker som det er padlere.

Det er et utall fine kajakker å velge blant - alle er de forskjellige i fasong og størrelse, fra den minste rodeo elvekajakken til de lengste havkajakkene. Men det er faktisk ikke umulig; det å velge kajakk er omtrent på samme måte som å velge seg en hund, vi må finne ut hva skal vi bruke kajakken til.

Funksjon skaper form. Det er det ingen tvil om, det er bare å vite hva du skal se etter, og igjen hva du skal bruke farkosten til.

Bredde og lengde er en av mange faktorer som spiller inn på egenskapene til kajakken. Jo bredere, jo stødigere, jo lengre, jo raskere - og motsatt. Hvis vi konsentrerer oss om skroget i første omgang, er det dette som først bestemmer egenskapene til en farkost som har en bestemt oppgave på vannet.

Tverrsnitt av skrogetFlatbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten begynnerstabil, men sluttstabiliteten er dårlig.

Rundbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten raskere, men ikke mer sluttstabil.

Flatbunnet med skråstilt skrogside: Gjør farkosten sluttstabil.

Rett kjøllinje: Gjør skroget retningsstabilt og lite påvirket av sidevind. Raskest av disse 3 eksemplene.

Moderat spring: Gjør skroget mer svingbart, men lettere påvirket av sidevind. Nest raskest og mest allsidig.

Mye spring: Gjør skroget meget svingbart, men også og utsatt for sidevind. Tregest i fart men også lettest å manøvrere.

Gjør det ikke for vanskelig.For mange faktorer gjør valget vanskeligere. Det er derfor bedre å stole på personlige følelser. Lytt til erfarne padlere, men gjør deg dine egne betraktninger.

Noen refleksjoner har jeg gjort som selger, aktiv kajakkpadler og -konstruktør nå i 22 år. Nybegynner er du bare i de to første ukene, så ikke kjøp deg en såkaltnybegynner kajakk. De padlere som har padlet en stund - 1-2 sesonger - vil lett føle seg som om de behersker alt og er 'verdensmestere'. De som har padlet lenge, vil finne ut det er så mye mer vi skulle ha vist.

Form og design er ofte avgjørende for hva vi liker, men ikke forhast deg når du handler. Prøvesitt kajakken, passer setet? Er det plass til deg i kajakken? Er det for mye volum i forhold til din kroppsvekt? Trenger du en så dyr kajakk, i forhold til antall ganger du skal bruke den?

Materialvalg er noe du må ta stilling til. Her er det først to grupper vi kommer borti:

Polyetylen (modernisert bøtte-plast): Dette er et materiale som har hatt en rivende utvikling de siste årene. Utrolig slitestyrke, tåler kraftige slag, rask produksjon og da forholdsmessig rimeligere enn andre materialer.

Kajakker i dette materiale vil være noe tyngre enn f.eks glassfiberkajakker. Viktigste argument er at du mister noe fart, da mye av din energi går med til å bøye skroget. For en polyetylen-båt er mykere i skroget enn en i glassfiber, den tvister seg også ved slag og kregninger forårsaket av bølger. Når dette er sagt, må vi igjen vurdere hva skal vi bruke kajakken til. Personlig har jeg brukt polyetylen-kajakker på mange vellykkete turer.

Kompositt-materiale er en betegnelse på mange type fiber som vi kan lage kajakk av. Fibrene mettes med ressin som igjen kan være polyester, vinylester, epoxy, osv. Fibrene som brukes kan være glassfiber, kevlar, karbon og polyester-fiber - mere ukjente som mylar og dakron er ikke så mye benyttet.

Felles for disse er at de har forskjellige egenskaper, dette benyttes til å gjøre kajakken spesialtilpasset til det den er tiltenkt. Man kan f.eks. legge fibrene 45 grader på lengderetningen og få en torsjonsstiv kajakk. Benyttes karbon, får du en superlett og stiv kajakk.

Hovedsakelig kan man si at kompositt-kajakker kan man få større varianter av, tilpasset etter hver enkelts behov og lommebok.

Seilduks- og tre-kajakker er også blitt populære som selvbygger-sett.

Kvaliteten på kajakker er varierende fra hvor i verden den blir produsert og kvalitet og pris henger som oftest sammen, men ikke alltid. Kvalitet er ikke ensbetydende med at kajakken er lagd i de dyreste fiber-materialene, men henger oftere sammen med hva laminereren (han som metter fibrene) legger sin sjel i, eller rett og slett hvor flink han er.

Lykke til med valget av kajakk!

  • Stein Eian

Trenger du en stødig, rekreasjon, fiskekajakk?

Eller er du ute etter mer havkajakk ? Eller noe helt annet?

bottom of page