top of page

Ned Hallingelva

For meg finnes det tydeligvis en lykkepille i naturlig form, det er å hoppe ut av mammaboblen og rett ut på Hallingelva i en kano. Denne helgen var jeg på teknikk kurs KANO. Dette kurset går inn på topp 3 av kurs jeg har vært på. Det ga så glede og lyst til å lære mer. Samt det er overførbart til andre grener av padling. Grunnkurs ELV kurset jeg var på i september (Les HER) ga meg også en enorm fordel på dette kurset. Da mye av kurset er i strømmende vann og små stryk.

Bilder tatt av meg: Jørn Haugan

Dette med å kunne ta med seg lærdom fra en padlegren inn i en annen gren tror jeg er viktig. Jeg personlig tror jeg kan bli en bedre padler om jeg behersker flere områder og ikke kun er på HAV som er min gren i utgangspunktet. I kanoen vil man jo hele tiden jobbe mye med tak. Alle kan sette seg i en kano og klare og komme seg fremover, men når du skal begynne å padle den alene og ikke har tenkt å padle to tak på høyre, to tak på vestre hele turen må man begynne å lære seg tak. Dette igjen gir deg god "årefølelse". Den drar du nytte av uavhengig om det er kano, elv eller hav.

Inn og ut av strømskiller (bakevjer) : 1: Setter fart på kanoen skrått inn mot stillevann/ut av strøm/bakevjet

2: Støttetak (Høyt eller lavt) i rolig vann , kant kano og ha sterk kropp

3: Da "drar" kanoen seg rundt og opp bakevjet og du er ute av strømmen.

Tar man turen over til England for eksempel er kano helt ENORMT mye større gren enn hva den er i Norge. I Norge føler jeg kano er synonymt med familien på tur, kurs trenger man i hvertfall ikke. Sommer og flatt vann.

Matt Skuse var instruktøren for helgen. Han er utdannet til 5* i BCU og i NPF systemet.

Heldigvis har det de siste årene i Norge startet å vokse seg sakte men sikkert opp et lite miljø hvor flere padler kano på elv og det har blitt en økning i antall kurs på Kano de 2 siste årene. NPF utdannet flere aktivitetsledere på KANO i fjor og jeg håper jeg snart kan være med i gjengen selv og holde egne kurs for KANO. Sikkerhet er jo også viktig på KANO, men aller mest vil jeg kunne bidra til at flere kan få opp øynene for hvor GØY det faktisk er å ta med kanoen på elva og ikke alltid sette seg i kajakken.

Stå i kanoen kan være kjekt for å syne små stryk fremover. Samt få i gang litt blodomløp i ny og ned. Praktisk at det er litt strøm i vannet.

Om noen av dere har lyst til å bli med, så gi meg en lyd. Kan garantere at du vil bli positivt overrasket og ikke trenger du å tenke på om du kan ta med den siste pakksekken eller ikke. Det er plass i massevis ;)

bottom of page