top of page

SKUK NDK Romany Sportive - En allsidig, robust og leken kajakk det er lett å bli glad i.

I dette blogginnlegget skal jeg fortelle deg litt om plastkajakken min, NDK Romany Sportive fra Sea Kayaking UK (SKUK). For å gi deg som leser dette ett innblikk i hvordan denne kajakken har blitt designet og utviklet over tid, tenkte jeg å starte med litt bakgrunnshistorie.

Kajakkene Romany Sportive og Romany Sport leveres i en rekke forskjellige farger. Foto: SKUK

Romany Sportive er «smidd på samme lesten» som originalen, den legendariske Romany Classic, med noe mindre forskjeller i størrelse og design. Romany Classic har vært på markedet i godt over 20 år, og er elsket av kajakkentusiaster over hele verden. Romany ble i sin tid utviklet av Nigel Dennis som et ledd i å utvikle den perfekte kajakken for såvel røffe som rolige forhold.

Legenden selv, Nigel Dennis, i fabrikken i Anglesey, Wales. Foto: Svein Sætre

Utstyrstips: Romany Sport og Sportive leveres med glassfiberring på nøkkelhullet. Dette gjør at spruttrekket sitter like godt på en plastbåt som det gjør på en glassfiber. Jeg synes dette også gjør det enklere å få på trekket med hansker / votter. Eian Fritid fører kvalitetstrekk fra Seals og Hiko: SPRUTTREKK (Trykk på link for utvalg i butikk)

For de som ikke kjenner historien, kan jeg fortelle at Nigel var den første i til å padle i rundt hele Storbritannia. Farvannene rundt Storbritannia er svært utfordrende og krevende da øyriket ligger ute i havet midt i den kraftige Golfstrømmen. Forskjellen på høy- og lavvann er enormt mye større enn her i Norge, det gjør at det oppstår tidevannsstrømmer som er så kraftige strømmer at det til tider er helt umulig å padle i mot dem. Er du ikke oppmerksom, kan du bli dratt med langt ut til havs, eller bli kastet inn i de mange og bratte fjellveggene som er så karakteristiske for øyriket. Jeg har selv padlet i Wales og opplevd kraften i tidevannsstrømmene. Selv om det var en fantastisk opplevelse, er jeg glad jeg deltok i en guidet tur sammen med flere av Nigels aller beste guider.

Bildet viser meg til venstre og Hege Eian til høyre. I bakgrunnen ser du klippen med fyret ytterst på South Stack. For en opplevelse. Foto: Kerron Tastagh

Her kan du se to filmklipp fra da jeg og Hege Eian var i Wales og fikk padlet i de flotte men utfordrende farvannene ved Holeyhead, Anglesey:

Del 1: Port Dafarch til South Stack og tilbake:

Del 2: Tur til «The Skerries»:

Nigel Dennis har erfaring i fra mange tøffe ekspedisjoner, blant annet til Antarktis, Påskeøya og Kapp Horn. Dette har gitt Nigel en unik erfaringsbank som han har brukt til å skape det som av mange regnes som de beste havkajakkene i verden. Det som er litt spesielt, er at Nigel hadde ingen forkunnskap om å designe kajakker da han startet, og årsaken lå ikke i å masseprodusere kajakker til salg. Den enkle grunnen til at Nigel startet å designe kajakker, var at han opplevde at kajakkene som fantes på markedet på den tiden, ikke hadde de egenskapene og funksjonaliteten han selv mente de burde ha. Så til tross for at han ikke hadde noen tidligere erfaring med å bygge båter, satte han i gang med å designe sine egne kajakker til kommende ekspedisjoner. Resultatet av arbeidet hans kan du erfare selv ved å prøve en av hans mange kajakk modeller.

Her kan du lese om den fantastiske ekspedisjonen Nigel og to andre gjorde til Antarktis i 2000: Ekspedisjon Nigel

Nigels design og innovative løsninger har påvirket hvordan den moderne havkajakken ser ut i dag. Blant annet var det Nigel som kom på ideen med å ha dagsluken bak cockpiten «offset» altså ut på den ene siden og ikke i midten, da dette gjorde det enklere å få tak i ting i luken mens en var på vannet. Videre var det Nigel som introduserte «nøkkelhull» åpningen til cockpiten på dagens kajakker, en løsning som gjør det lettere å både komme inn og ut av kajakken enn åpningen som var på de eldre havkajakkene.

Alle de tre norske forhandlerne av SKUK NDK i Norge på besøk i fabrikken i Anglesey Wales under Dealers meeting 2019. Fra venstre Hege Eian fra Eian Fritid i Mjøndalen, Alf Andreassen fra Alfa Fritid i Tromsø og Ronny Riise fra God Tur Norge i Bergen. Foto: Svein Sætre

Med egen kunnskap og erfaring i fra noen av de tøffeste forholdene i verden, og tilbakemeldinger fra kunder, forhandlere og team padlere som meg, har Nigel og gjengen i SKUK utviklet en hel rekke med forskjellige kajakker med helt unike egenskaper. Arbeidet med å videreutvikle kajakkene er konstant, og hvert år arrangerer Nigel en samling med forhandlere, team padlere og samarbeidspartnere, hvor målet blant annet er å videreutvikle kajakkene ut i fra de tilbakemeldingene som gis.

Her sitter vi sammen med forhandlere, ledere av SKUK ekspedisjonssentre og sponsorpadlere fra hele verden og får informasjon om nye løsninger og produkter som Nigel og gjengen på SKUK jobber med. Samtidig som vi får komme med innspill og forslag til eksisterende og mulige nye produkter. Foto: Svein Sætre

Nå som du kjenner til litt av bakgrunnen for utviklingen av kajakkene til SKUK, er det på tide å fortelle litt mer om «hovedpersonen» i dette blogginnlegget, Romany Sportive.

Dette klassiske «kajakktupp bildet» tok jeg under den første turen min med kajakken etter at jeg hadde hentet den hos Eian Fritid i Mjøndalen. Foto: Svein Sætre

I mange år produserte SKUK utelukkende glassfiber- / Kompositt-kajakker, før de introduserte plastkajakken Romany Sport. Denne ble raskt populær av entusiaster, da Nigel hadde klart å ta med de unike egenskapene fra kajakkene produsert i glassfiber, over til plast. Selv om NDK kajakker er verdenskjent for robusthet, vet jeg med meg selv at jeg tørr å behandle plastkajakken min noe røffere enn hva jeg gjør med min Pilgrim Expedition i glassfiber. Dessuten er kajakkene som er produsert i plast noe rimeligere, noe som igjen kanskje medfører at flere velger en plast fremfor en i noe dyrere i glassfiber / Kompositt.

Denne kajakken står høyt på ønskelista hos undertegnede, en Romany Classic i Karbon Kevlar. Foto: Svein Sætre

Utstyrstips: SKUK tilbyr en rekke kundespesifikke modifikasjoner ved bestilling av ny kajakk. Du kan se noen av dem på SKUK sine hjemmesider, men jeg anbefaler deg å ta kontakt med Eian Fritid for å høre mer om alle mulighetene som finnes i forhold til farger, design og modifikasjoner.

For meg, som veier 68 kg og er 170cm høy, var Romany Sport alt for stor, det ble som å padle i et badekar. Derfor var det en gledelig nyhet når SKUK introduserte Sportive. NDK Romany Sportive kan kanskje kalles «lillebroren» til Romany Sport, og passer godt til personer under ca. 180cm, litt avhengig av vekt. Jeg husker enda første gangen jeg prøvde en Sportive fra Eian, jeg var på Hvaler for å teste den sammen med padlekompisen min «Fekken» i brott og bølger. Hverken før eller etter har jeg prøvd en bedre plastkajakk, og jeg har padlet en god del forskjellige merker og modeller. Her kan du se en filmsnutt fra da jeg testet kajakken. Som du vil se, testet jeg den den ganske grundig. I tillegg til å teste egenskapene til kajakken i bølger og brott, testet jeg også hvordan det var å gjennomføre redninger og ruller med den. Dette er noe jeg absolutt anbefaler deg selv å gjøre om du skal teste ut en kajakk du vurderer å kjøpe, da slipper du noen uheldige overraskelser.

En fornøyd «Super Svein» mens jeg tester Romany Sportive for første gang. Foto: Marte Holhjem

Utstyrstips: På hjelmen har jeg en GoPro Hero Session 5. Dette er et enkelt, men godt og funksjonelt actionkamera som jeg har hatt mye glede av. Jeg vet av erfaring at det er lurt å ha et flyteelement på kameraet i tilfelle det skulle løsne fra hjelmen ved en velt. Det er også greit med en sikkerhetssnor festet mellom hjelm og kamera.

Selv om jeg aller helst skulle tatt over kajakken der og da, var det jo dessverre slik at Eian måtte få tilbake lånekajakken, det er tross alt mange som ønsker å teste denne modellen. Men jeg bestilte min egen samme dag, og jeg har hatt utrolig mange flotte turer og opplevelser med den siden jeg hentet den i Mjøndalen tidlig i september 2019.

Min nye Romany Sportive er lastet på taket og jeg gjør meg klar til å dra ut på min første tur. Foto: Svein Sætre

Utstyrtips: Eian Fritid fører en rekke tilbehør og lure løsninger for transport og oppbevaring av kajakk. Finner du ikke det du leter etter, ring butikken så hjelper de deg med å finne det som passer til ditt behov: TRYKK HER for å kommer til transport i nettbutikk

Primært bruker jeg Sportive’n til lek og moro i brott og bølger, samt til kurs og dagsturer. Selv om kajakken har en del mindre lagringsplass enn min Pilgrim Expediton, har jeg valgt å bruke Sportive’en på flere lengre turer med overnattinger. Så lenge jeg planlegger pakkingen godt, og prioriterer turutstyr med lite volum, har jeg fått med meg overraskende mye utstyr. Blant annet hadde jeg den med til Slåtterøy Fyr, sør for Bergen, i forbindelse med NPF kurset «Videregående Hav» i oktober 2019.

Dette bildet er tatt på fantastiske Slåtterøy. I forgrunnen ser du teltet mitt for anledningen og i bakgrunnen ser du Slåtterøy Fyr. Foto: Svein Sætre

Utstyrstips:

Telt:

Teltet jeg bruker her er et tomanns Helsport Reinsfjell Superlight. Dette teltet er perfekt for lengre turer da det er ekstremt lett (2,2kg komplett), og svært kompakt pakket i forhold til den romslige størrelsen når det er oppslått. Jeg splitter det og bruker to små tørrposer for å få enda bedre plass i kajakken. Dessuten er det enklere å tørke teltet i etterkant når det er splittet. Reinsfjell modellen passer spesielt godt til kajakkturer da det har selvstående konstruksjon. Det tåler svært mye vind, du trenger ikke å ta høyde for vindretningen og siden det er selvstående kan du sette det opp på svaberg o.l. der det er begrenset med muligheter for bardunering. Reinsfjell leveres også i en tremanns-størrelse som veier bare 350 gram mer. Telte er levert til meg av min totalleverandør av villmarksutstyr, Jaktia Jessheim.

Pakking av kajakk:Når det gjelder pakking av kajakk, anbefaler jeg deg å bruke mange små og middels store pakkposer fremfor få store, da får du plass til mye mer i kajakken. Selv bruker jeg poser i mange forskjellige farger, og sorterer hva jeg har i de forskjellige etter kategorier. Ved å gjøre dette, og i tillegg pakke kajakken på samme måte hver gang, vet jeg hvor jeg har det jeg trenger når jeg trenger det, og jeg slipper å åpne alle pakkposene for å finne det jeg trenger. Ganske smart. Les mer om pakking av kajakk HER

Anbefalte tørrposer for kajakkpadling: HER

De gode egenskapene til Romany Sportive kom ekstra godt til nytte under den siste og avgjørende helgen i fire-stjernes forhold på den utsatte kysten av Vestlandet. Det var betryggende og godt å ha en kajakk som har så gode egenskaper i større forhold, slik at jeg kunne frigjøre både mentale og fysiske kapasiteter for å prestere optimalt på vannet. Tryggheten medførte at jeg kunne slappe mer av og heller bruke overskuddet på å gjøre de oppgavene vi fikk tildelt på en god måte, i stedet for å hele tiden være på alerten i forhold til å velte eller å slite med å manøvrere kajakken i vind og bølger.

På dette bildet ser du meg padle inn i ett brott med brytende bølger for å redde en annen kursdeltaker mens vi var på Slåtterøy i forbindelse med siste kurshelg i NPF Vidergående Hav. Foto: Kjell Hauge

Utstyrtips: Padler du i brott må du, i tillegg til alt det vanlige sikkerhetsutstyret, alltid bruke hjelm, og du må alltid ha den på hodet. Det er for seint å tenke på å ta på seg hjelmen når du har bruk for den. Eian Fritid har en rekke gode padlehjelmer fra både Sweet Protection og Palm: HJELMER HER

Selv om jeg er meget godt fornøyd med denne kajakken, er det ikke sikkert at den passer like godt til deg Det handler jo mye om preferanser og ikke minst ytre faktorer som størrelse og vekt. Men er du under 180cm og er på jakt etter en robust, allsidig og god plastkajakk, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å ta kontakt med Eian Fritid for å avtale en tid slik at du kan få prøve en Romany Sportive. Er du over 180cm eller har en kroppsvekt som tilsier at en Sportive blir noe i det minste laget, kan jeg anbefale en Romany Sport.

På dette bildet ser du meg padle langs klippene på sørvestsiden av Søndre Søster i Hvaler. Dette er en helt spesiell øy som det er verdt å besøke når vær og forhold tillater det. Jeg liker å kalle de to Søsterøyene «Anglesey i miniatyr», da geografien ligner mye på det en finner der. NB: Husk at store deler av Søndre Søster er fuglereservat og er fredet i tidsrommet 15. april til 15. juli. Foto: Kristoffer Vandbakk

Utstyrtips: Til fotografering på vannet, bruker jeg det vanntette kameraet Coolpix W300 fra Nikon. Dette er et kamera jeg har hatt i flere år, og jeg er svært godt fornøyd med bildekvaliteten og funksjonaliteten forøvrig.

Tekniske data, beskrivelse og pris på Romany Sport og Sportive finner du på disse sidene på nettbutikken til Eian Fritid:

Til slutt tenkte jeg at jeg skulle fortelle litt mer om utvalget av kajakker som SKUK fører. Dette fordi de har mange kajakker i forskjellige størrelser og design, og det kan være litt vanskelig å vite hva en bør velge og hva som skiller de forskjellige kajakkene fra hverandre. Da Nigel var i Norge i oktober i 2019 i forbindelse med Bølgefestivalen, fortalte han at en kan ikke designe kajakker i håp om at mennesker skal passe i dem, kajakkene må designes slik at de passer til menneskene som skal bruke dem.

Her er jeg sammen med legenden selv under Bølgefestivalen på Gurvika i 2019. Foto: Hege Eian

For meg høres dette ganske logisk ut, og derfor er det så viktig at du prøver kajakker før du kjøper en. Det er ikke dumt å lytte til erfarne padlere og å få råd om diverse merker og modeller. Men siden vi alle er så forskjellige, vil du kunne bli kjempeskuffet om du ikke prøver de aktuelle kajakkene selv og aller helst i de forholdene og med den lasten du primært har tenkt å bruke kajakken i. Husk at de fleste kajakkene er designet for å ta med seg en del utstyr, derfor vil egenskapene til en kajakk variere fra om de er lastet eller tomme. Dette gjelder spesielt glassfiberkajakker som er designet for langturer slik som NDK Explorer, Quantum, Latitude og Pilgrim Expedition.

På dette bildet padler jeg en NDK Latitude på vei ut til «The Skerries». Dette er en kajakk som er designet for langturer, og ligner ganske mye på Pilgrim Expedition. Det som i hovedsak skiller de to, er at Latitude er designet for lange tynne padlere, mens Pilgrim Expedition er designet for korte og tynne padlere. Foto: Ronny Riise

Det finnes dessverre ikke en kajakk som er egnet til alle formål og som passer for alle, sånn er det bare. Du må derfor velge kajakk ut i fra kroppsstørrelse (lengde, vekt og fasong), samt hvor og hvordan du primært har tenkt å bruke kajakken. En kort og lett manøvrerbar kajakk med mye spring passer for eksempel godt til lek og moro i brott, bølger og surf, men er ikke nødvendigvis like bra til lengre turer. Da vil du heller ha en lengre båt med mer volum som gir deg mulighet til å frakte mer, og som er formet på en måte som gir den lengre vannlinje for retningsstabilitet og fart. Det er ikke uten grunn at de av oss som padler ganske mye, har flere kajakker. Det gir oss en større frihet til å tilpasse kajakken ut i fra hvor og hvordan vi skal padle.

På dette bildet ser du meg padle på utsiden av øya Moskenes i Lofoten i min SKUK NDK Pilgrim Expedition. Bildet er tatt av den amerikanske YouTube stjerna «Kayak Hipster», og ble tatt da vi deltok på en 5 dagers ekspedisjon 2018 hvor vi padlet i rundt hele øya. Her kan du se en flott video laget av Kayak Hipster, og jeg kan anbefale alle å følge kanalen hans på YouTube

Utstyrstips: NDK Pilgrim Expedition er en lengre utgave av den lekne båten Pilgrim. Det som er spesielt kjekt med Pilgrim Expedition, er at den er tilpasset korte tynne padlere. Ved å flytte veggen til det vanntette skottet foran så nærme cockpiten som mulig, har du enormt god plass til det utstyret du trenger på en lengre tur, uten at kajakken blir alt for lang og dermed vanskeligere å manøvrere. Jeg har selv vært på ukeslange turer med denne kajakken og har aldri hatt noe problem med å ta med meg både deg jeg selv trenger og det ekstra utstyret jeg som turleder må ha med meg på slike ekspedisjoner. Pilgrim og Pilgrim Expediton passer medium til små padlere.

Har du spørsmål angående valg av kajakk, ring Eian Fritid på 32 87 69 22, så hjelper Hege og Inger Line deg med glede. Etter avtale kan du også få prøve en Sportive eller en annen kajakk du vurderer å kjøpe. Har du spesifikke spørsmål knyttet til modellene Romany Sportive eller Pilgrim Expedition, kan du kontakte meg på svein@forcefitness.no eller via meldingstjenesten på Instagramkontoen min.

Her er jeg blid og fornøyd i kajakken min på utsiden av Søndre Søster i Hvaler. Foto: Kristoffer Vandbakk

Utstyrstips: en god taueline er alfa omega for alle turledere og alle som padler i utsatte farvann og forhold. Selv bruker jeg HF Trow Tow fra HF. Dette er en meget anvendelig og god taueline jeg har hatt i mange år, som også er designet for å brukes som kontakt- og taueline. Denne bør være førstevalg om du skal kjøpe deg en ny taueline: HF THROW TOW LINK HER

Ønsker du tips til valg av åre, les mitt innlegg om årer publisert 2. februar 2020: VALG AV RETT ÅRE

Avslutningsvis vil jeg invitere deg til å følge meg på Instagram, hvor jeg jevnlig legger ut nye biler og filmer i fra kajakkturer, kurs og diverse frilufts, padle og villmarksaktiviteter. Vi ses på vannet.

bottom of page