Pinsetur til Sunnmøre - En tur for minneboka -
Tekst, foto og video Jens Petter Ørjansen
I Pinsen har vi tradisjon å dra på en padletur med overnatting. Det er den lyse fine tida da alt i naturen nærmest eksploderer og kveldene er lyse og lange. Planleggingen av sesongens padleturer starter gjerne i mørke vinterkvelder. Det er fint å drømme seg litt bort og se fine bilder fra forrige sesong og på beskrivelser av nye flotte reisemål. I Norge er vi bortskjemte og har veldig mange av dem, i stort sett alle deler av landet.
I 2021 lanserte Eian Fritid sitt turprogram med guide og her var det flere fine alternativer vi kunne delta på, noen i eksponerte og andre i roligere farvann. Valget falt på Pinseturen til Sunnmøre og Den Grønne Korridor. Etter en kort rådslagning meldte vi oss på. Det skulle vise seg å bli et valg vi ikke kom til å angre. Så var det bare å fortsette og gå på ski og vente på snøsmeltingen og våren.
Så endelig var Pinsen plutselig der. Fredag 21. mai pakket Torill og jeg bilen og satte kursen mot Sunnmøre og Lanternen Camping og Marina på Jensholmen i Herøy Kommune, basen for turene vi skulle være med på.
Forventningen lå i lufta på vei opp Gudbrandsdalen, Ottadalen og over Strynefjellet. Det var meldt variert Pinsevær på Østlandet med gråvær og regn. Mellom solglimtene pisket regnbygene mot frontruta. På Vestlandet derimot mente meteorologene at sola skulle skinne.
Så forsvant vi inn i den 4,5 km lange Oppljostunnelen, gjennom et par andre tunneler og over vannskillet fra Sjåk kommune i Innlandet til Stryn kommune i Vestland. Meteorologene hadde helt rett, her ventet sola og finværet. Det skulle følge oss i hele Pinsen.
Har du ikke kjørt turen ned hårnålssvingene i Hjelledalen og langs Oppstrynsvannet til fagre Stryn, er det verdt en tur i seg selv. Vi hørte ikke på Sissel Kyrkjebø «Å Vestland, Vestland når eg ser deg slik» på radioen, men følte at vi var like heldige og privilegerte.
Etter en liten stopp og proviantering i Stryn gikk turen videre til Lanternen Camping. Her ble vi møtte av de alltid smilende og hyggelige turlederne Hege Eian og Svein Sætre, og andre trivelig turdeltakere som allerede hadde ankommet.
Vi hadde valgt en Glamcamp variant denne gangen og leid oss ei fin hytte nede ved vannet, andre overnattet i telt. Uansett valg, Lanternen Camping og Marina ligger midt i smørøyet og er et flott utgangspunkt for fantastiske padleturer. Når de i tillegg har en fin liten restaurant som lager god mat og server godt drikke, og det mulighet for få seg en varm dusj, kan man ikke ha det bedre. Etter den lange kjøreturen gikk alle tidlig til ro fulle av forventninger til hva de neste dagene skulle bringe.
Man skal som kjent ikke sove bort «vårnatta», og det gjorde heller ikke vi. Etter frokost var alle klare for tur. Det ble samling og presentasjon av alle deltakerne. En flott gjeng med variert bakgrunn, alder og yrkeserfaring; og med en felles lidenskap, padling.
Forventningene til turen i Den Grønne Korridor og Sunnmøres snødekte alper hadde vært store i seg selv. De ble ikke mindre når Hege og Svein kunne fortelle at værforholdene var gunstige og at dagen skulle avsluttes med en kveldstur helt ut til fuglefjellet på øya Runde.
Så la vi i vei i en karavane med kajakkene på biltaket til startstedet for turen gjennom Den Grønne Korridor, en båthavn og slipp en kort kjøretur fra Lanternen. Her ble vi møtt av lederen og flere medlemmer i Herøy Kajakklubb som er lommekjente i området. Herøy Kajakklubb er en stor og velorganisert klubb med over 440 medlemmer. Du kan lese mer om klubben på nettsidene deres, Herøy Kajakklubb. Her finner du også flotte beskrivelser av padleruter i området.
Etter at kajakkene var satt på vannet startet turen blant små øyer, under bruer og gjennom trange sund. Praten gikk livlig med smil og latter. Det var lagt inn en kaffe- og grillpause på en av de idylliske øyene. Sol, havblikk, trær i grønt flor og snødekte fjell, hva mer kan man be om?
Men dagen var ikke over. Etter noen timers hvile på Lanternen var vi klare for det som skulle bli en av padlekarrierens flotteste opplevelser, turen til fuglefjellet på øya Runde. Her er det god timing som gjelder. Lundefuglene, lomviene og de andre sjøfugler kommer inn på et gitt tidspunkt på kvelden etter å ha sanket mat til avkommet ute på storhavet hele dagen. Ved fuglefjellet venter ørnene som også er sultne. «Skulle vi være heldige og få oppleve et av naturens mange skuespill?»
Hege og Svein hadde i alle fall forberedt seg godt. De hadde gjennomført turen tidligere, hadde god oversikt over alle detaljer og det som planlegges kan. Naturen styrer som kjent noen av dem helt på egenhånd.
Området er helt spektakulært. Du føler deg liten når de smale og høye broene mellom øyene passeres. Her må det være «interessant» å bo når høst- og vinterstormene herjer. Om øya Runde er en av Norges indre- eller ytrefileter kan sikkert diskuteres med storhavet som nærmeste nabo.
Etter et siste stykke på en humpete grusvei kom vi frem til parkeringen i et gammelt nedlagt grustak under Storvikbruna, på sørspissen av Runde. Kajakkene ble satt på vannet, en liten utfordring i seg selv. Her er det ingen hvite sandstrender.
Etter få minutter rundet vi Måganeset og skimtet fuglefjellet i det fjerne. Fjellsidene stuper ned i havet langs vestsida av Runde. Men havet lå så flatt som det, ifølge kjentfolkene fra Herøy Kajakklubb, sjelden gjør på disse kanter. Dønningene duvet og deltakerne koste seg i brottene langs fjellsidene på vei frem til målet ved Rundabranden, Hjorthaugsmåla og Storeholet.
Vel fremme føltes det litt som stille før stormen, men så plutselig var de der, de store svermene med fugler. Ja, det fortonet seg som en bisverm over hodene våre. Ørnene lettet fort fra sine utsiktsposter og forsynte seg begjærlig av dette enorme flygende matfatet. Her er det naturens lover som gjelder. Noen fugler led en brutal skjebne i ørnenes klør og andre havnet i vannet. Men den store majoriteten kom velberget frem med dagens fangst til maken og ungene i reiret. Skuespillet pågikk nok i en drøy time eller to før det dabbet litt av.
Vår ferd gikk videre til fyret på nordspissen av Runde. Det er ikke mange forunt å komme hit i kajakk. Noen benyttet sjansen til å gå i land og strekke beina, andre tok pausen i kajakken.
Alle har vi behov for en hvil og pause iblant, så også fuglene. På veien tilbake ventet nok en opplevelse for minneboka. Hvem hadde trodd at vi skulle få oppleve å padle gjennom et teppe av lundefugl med sine karakteristiske og fargerike nebb. Selv har jeg alltid lurt på hvordan de greier å legge alle småfiskene de fanger på rekke og rad i nebbet. Jeg spurte dem ikke om det denne kvelden. De hadde sikkert ikke orket å svare heller, etter en strabasiøs dag for å sikre mat til nye generasjoner.
Vi returnerte til Lanternen sent på kvelden og det var ikke vanskelig å sovne etter en dag på vannet full av inntrykk.
Søndagen ble en dag for restitusjon med en flott rolig padletur i skjærgården med innlagte besøk på et fiskebruk og kystmuseet. Denne dagen fikk vi også nærkontakt med en stor ørn som satt majestetisk i et tre og kikket på oss med vaktsomt blikk. Den lettet først etter at vi stille hadde glidd gjennom vannet og var mindre enn 100 meter fra den.
Fridtjof Nansen uttalte en gang: «Har man først fått den nødvendige øvelse, kan man ved hjelp av den tobladede åre tvinge sig gjennom vannet med en forbausende hurtighet i allslags vær, og kajakken er uten sammenligning den ypperste enkeltmannsfarkost som finnes»
Det hadde han helt rett i. Magiske opplevelser som dem vi hadde på denne Pinseturen med Eian Fritid er det rett og slett ikke mulig å få på andre måter enn i kajakken.
Søndagen ble avsluttet med kveldssamling rundt grillen. Mandag formiddag avsluttet Torill og jeg turen og satte kursen tilbake til Drammen. Foran oss ventet en lang kjøretur og på tirsdag en ny arbeidsdag.
De andre deltakerne hadde ikke fått nok og tok en siste tur sammen med Svein og Hege, og det forstår vi godt. Turen ble et minne for livet og anbefales.
Jeg har satt sammen en liten video til inspirasjon for de av dere som vurderer å bli med på Pinseturen i 2022.
Eian Fritid kommentar: Pinsetur 2022 finner du her: Pinsetur til Sunnmøre
God Tur På Vannet
Jens Petter Ørjansen
Leder
Gyldenløve Kajakklubb
DNT Drammen og Omegn
Comments