top of page

Team Eian i Bergen - Del 3

Etter en dag med CNTP (Costal navigation and Tidal planning) var vi klare for å ta turen ut i Øygarden for å padle. Egenferdigheter, risikovurdering og ledelse i firestjerners forhold var agendaen for resten av helgen.


Ronny, som driver padlefirmaet God Tur i Bergen, er opptatt av å legge opp helgene etter deltagerne sine behov og tilpasser derfor alle kurs etter ønske fra deltagere. Vi hadde ytret et ønske om å få caser underveis som om det skulle ha vært assessment. For det første er det god trening, for det andre ville det være fint å få en innsikt i hva vi kunne forvente når vi skulle vurderes på ordentlig.



Bildet tatt av: @tfbergen


Turøy i Øygarden var utgangspunktet og med stormvarsel gående var det ikke vanskelig å finne gode nok forhold. Vi hadde jo håpet å kunne få oppleve de store vestlandsdønningene, men vi fikk liten tid ute i bølgene, før vinden tok seg såpass opp at vi måtte flytte oss inn til mer skjermede områder i le for den verste vinden. Heldigvis fikk vi tid til et par gjennomføringer med redninger i stor sjø og i brott, inkludert skadet padler og et par ruller før vi satte kursen innover. Slikt blir det jo flotte bilder av.



Bildet tatt av: @tfbergen


Resten av lørdagen gikk med til å drille på redninger og forskjellige caser hvor vi byttet på å lede. Kommunikasjon er alltid vanskelig i store forhold med mye vind, derfor var det kjekt å øve på non-verbal kommunikasjon. Det er utrolig hvor godt vi etter hvert klarte å kommunisere med bare å bruke kroppsspråk som tegn og signaler understøttet av ansiktsutrykk og plassering i forhold til gruppen og eventuelle faremomenter. Vi syntes det var en utrolig flott øvelse som både hjalp oss til å bli mer bevisst på egen fremtoning som ledere, og som samtidig gav oss gode verktøy for styre en gruppe i krevende forhold der kommunikasjon er vanskelig.



Bildet tatt av: @tfbergen

Bildet tatt av: @tfbergen


Etter å ha gjennomført en krevende ilandstigning på et skjær med brytende bølger, noe som det også blir flotte bilder av, fikk vi en god innføring i Tang og Tare. Phil, en av deltakerne som vi møtte under Tour De Sunnmøre sommeren 2020, driver et firma som har spesialisert seg på å utnytte de fleste av havets ressurser. Så ikke bare ble det et hyggelig gjensyn, men det var kjekt å at vi kunne få satt av litt tid for å lære litt mer om alt det spennende som befinner seg i fjæra. Vi i Team Eian skal lede to turer på Sunnmøre i år, hvor vi på den eksponerte turen planlegger å gi deltakerne våre en innføring i temaet.

Les mer om våre guidede turer HER


Bildet tatt av @tfbergen


Søndagen blåste det så mye at det ikke ville være forsvarlig å ta turen til de ytre delene av Øygarden. Der skulle det blåse opp mot 18-20 m/s i kasta, noe som er langt over grenseverdien for nivået til en BC Sea Kayak Leader. Ronny tok oss i stedet med til et mer skjermet området i Øygarden hvor vi kunne snike oss inn i mellom små øyer, skjær og holmer i le for havet, hvor vi øvde på teknikk.


I samme område finnes det noen sund hvor skiftet mellom på høy- og lavvann skaper strie strømmer. I det ene sundet vi prøvde oss i, bevegde vannet seg med en fart på opp mot 5-6 knop. Det var som ei elv under vårflommen. Vi var jo der under Halloween helga, og som vi skrev om i det første innlegget , er forskjellen mellom flo og fjære størst ved full- og nymåne. Dette påvirker også selvfølgelig hvor raskt strømmen beveger seg.


Dette var god trening for oss som allerede hadde bestemt oss for å ta assessment inkludert tidevann. Ved å ta utsjekk på BC Sea Kayak Leader Tidal, vil vi kunne ta med oss en gruppe padlere ut i farvann med strøm på opp til 2 knop, så lenge det ikke er noen tidevannsstrømmer i området (Tideraces)

Selv om jeg ikke kan kalle meg en dreven elvepadler, så har jeg litt erfaring fra både kano og elvekajakk. Det viste seg å være et stort pluss siden det blir mye av de samme prinsippene og teknikkene. Personlig mener jeg at det å være litt nyskjerrig på flere grener hjelper meg til å bli en bedre og en mer «komplett» padler. Jeg oppdager alltid noe nytt og nyttig som har overføringsverdi til andre grener. Vinn vinn med andre ord.


Ronny var hele tiden åpen om at det ville bli endringer for assessment i British Canoeing fra Januar. Det er derfor ikke lenger noe krav om å ta Training før Assessment. Det at man kan ta utsjekk med eller uten tidevann er også en av endringene. Men du må ha CNTP kurset og andre krav stilles før man evt melder seg opp.


Svein og jeg er dog begge enige om at vi hadde stort utbytte av begge treningen før vi meldte oss på Assessment. Både for å forberede oss til eksamen og som et ledd i å utvikle oss som padlere i moderate forhold. British Canoeing er nytt for meg, og da er det å delta på treninger også en fin måte å bli kjent med systemet og hva som forventes av deg før du stiller til assessment. Derfor vil jeg absolutt anbefale å ta en trening eller to i forkant av en assessmenthelg. Som oftest er CNTP lagt inn som en del av en slik treningshelg.


I fjerde og siste del av denne serien skal du få vite hvordan det gikk da vi tok turen over fjellet for å ta assessment. Det ble en helg hvor både kunnskap og ferdigheter ble satt på prøve. Ikke nok med at en utsjekk i moderate forhold er krevende, men da vi meldte oss opp til assessment i 2020, ante vi ikke at vinteren 2021 skulle bli en av de kaldeste vintrene i Bergen på lenge.



Bildet tatt fra Assessment. Fotograf: Ronny Riise/ God Tur Norge: @godturseakayakingnorway





Commentaires


bottom of page